Nu startar vi en forskarblogg i sociologi och demografi

Magnus Nermo 3 webb
Magnus Nermo, professor och prefekt, Sociologiska institutionen. Foto: Stockholms universitet

Sociologisk och demografisk forskning har ofta stor betydelse för såväl beslutsfattare som för människors vardag. Det innebär att den har så kallad policyrelevans, och redan idag bidrar våra forskare med underlag till beslutsfattare som experter i exempelvis statliga offentliga utredningar. I en tid då sanning ses som relativ och uttryck som ”alternativa fakta” florerar, har vi som forskare ytterligare en viktig uppgift: att mer aktivt bidra till en fördjupad samhällsdiskussion utifrån vad vi faktiskt vet. Som ett led i att ta mer plats i samhällsdebatten och sprida vår forskning till allmänheten, journalister och beslutsfattare på ett nytt sätt startar Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet därför en forskarblogg i sociologi och demografi.

Med start idag kommer du i denna blogg att få ta del av våra forskares analyser grundade i aktuell forskning främst inom områdena demografi, familjesociologi, genus och jämställdhet, politisk sociologi, socialpolitik, sociala nätverk och social ojämlikhet.

Målsättningen är alltså att bloggen ska vara ett forum för att bemöta olika åsikter i media och i den politiska debatten med faktaunderlag baserat på forskning av hög internationell kvalitet. Eftersom bloggen drivs officiellt av oss som institution är det extra viktigt att inläggen bidrar med fakta och analyser fria från politiska ställningstaganden.

Tanken är att driva bloggen under en testperiod på max 1 år och därefter utvärdera om bloggformen är rätt för den typ av diskussion som vi vill bidra till. De främsta syftena med bloggen är att:

1.      Aktivt bidra med kunskapsunderlag i centrala samhällsfrågor, motverka faktaresistens och post-sanning och därmed bidra till en fördjupad samhällsdebatt.

2.      Pröva ett för oss nytt sätt att sprida aktuell sociologisk och demografisk forskning till såväl allmänhet som journalister,beslutsfattare och andra forskare.

Vi hoppas att du kommer att gilla – och dela – det du läser här!

Magnus Nermo, Professor och prefekt, Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet


En reaktion på ”Nu startar vi en forskarblogg i sociologi och demografi

  1. Det ser jag (som representerar en del av allmänheten) fram emot. Skriver själv en hel del i samma och liknande ämnen på min egen blogg. Det enda akademiska jag själv kan bidra med i eventuella debatter är de 40 poäng i kriminologi och 20 i rättssociologi jag pluggade i slutet av 70-talet….samt att jag arbetat som mentalskötare, behandlingsassistent och KBT-terapeut och nu är pensionär, men intresset sitter ju i allra högsta grad i fortfarande.
    Lägger till denna blogg på min lista.
    // Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s