Liten ökad risk att en äldre kvinna går i pension när en av hennes föräldrar dör

Foto: Äldre kvinna sitter i köket. Alexander Farnsworth/Mostphotos
Foto: Alexander Farnsworth/Mostphotos

Huruvida föräldrarna är i livet eller ej har en liten ­– men märkbar – inverkan på när en äldre person född i Sverige går i pension. Det visar en ny studie i demografi av Linda Kridahl och Merril Silverstein. 

Studien bygger på analyser av registerdata (statistik) över personer födda i Sverige mellan 1940-1945. Enligt studien har särskilt kvinnor med bara en förälder kvar i livet en något högre sannolikhet att gå i pension tidigare. Detta jämfört med män som också har bara en levande förälder.

Kvinnor löper en högre risk att gå i pension precis efter att en förälder gått bort, särskilt ifall deras pappa blivit änkling. Hos män ses å andra sidan en högre risk för pensionsavgång när någon av föräldrarna har hunnit vara änka eller änkling under ett par år.

Risken för pensionsavgång efter en förälders död är också större bland personer som saknar syskon. Detta samband är särskilt starkt bland kvinnor, som oftare agerar vårdgivare åt äldre föräldrar än män.

Att effekten på pensionsavgång på en förälders död är liten menar författarna är väntat. Sverige har ju ett välutvecklat välfärdssystem vilket gör att behovet av att vårda äldre föräldrar minskar.

Samtidigt understryker forskarna att eftersom effekten är tydligast för äldre kvinnor som redan är missgynnade när det kommer till storlek på pension och lön, riskerar dessa kvinnor att missgynnas ytterligare genom att gå i pension tidigare då en förälder dör.

Referens

Kridahl, Linda, Merril Silverstein, ”Retirement and Aging Parents in the Swedish Population”, Journal of Population Ageing, DOI: https://doi.org/10.1007/s12062-019-09244-8

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s